MOCK QUESTION ON LITERATURE AND COMMERCE




The following Question are question been answered during Jamb Mock 



OBJECTIVE
1. The character matched against the hero of a play is the
[a] antagonist
[b] Anti-hero
[c] Braggart
[d] Clown
[e] Hypocrite

2. “He bleats like a goat” is an example of
[a] hyperbole
[b] Irony
[c] Personification
[d] Pun
[e] Simile

3. An epistolary method of writing a novel is a method whereby a novel is written in the form of
[a] dialogue
[b] Drama
[c] Essay
[d] Letter
[e] Monologue

4. Which of the following is not a genre of literature?
[a] farce
[b] novel
[c] play
[d] poetry
[e] satire

5. A simple story with a deeper meaning is called
[a] an allegory
[b] an elegy
[c] an epic
[d] an ode
[e] a romance

6. A poetic device which exaggerates situations or objects is known as
[a] climax
[b] epigram
[c] flashback
[d] hyperbole
[e] paradox

7. Which of the following is odd in the appreciation of a poem?
[a] chapter
[b] rythm
[c] setting
[d] stanza
[e] theme

8. The term ‘tragic flaw’ means
[a] A mistake made by the hero
[b] A moral weakness in the hero
[c] the first act in a play
[d] the prologue
[e] wrong spellings in a play

9. The first eight lines of a sonnet is called
[a] a couplet
[b] an octave
[c] a quatrain
[d] a sestet
[e] a set

10. The last part of a literary work is known as
[a] acknowledgement
[b] an epilogue
[c] an epitaph
[d] a prologue
[e] conclusion

11. The identical sound at the end of a poem is known as
[a] mere
[b] refrain
[c] rhyme
[d] rhythm
[e] verse

12. A direct address to a dead/absent person or thing is known as
[a] apostrophe
[b] direct speech
[c] dirge
[d] lyric
[e] oration

13. The use of mild expression to avoid the direct statement of an unpleasant truth is known as
[a] euphemism
[b] hyperbole
[c] irony
[d] simile

14. Which of the following is not a play?
[a] Doctor Faustus
[b] Romeo and Juliet
[c] Galileo
[d] Dizzy Angels
[e] The trail of Dedan Kimathi

15. But from this earth, this grave, this dust my God shall raise me up, ‘I trust’ The feeling of the poet is one of
[a] hatred
[b] indecision
[c] love
[d] optism
[e] sarcasm

16. But from this earth, this grave, this dust, my God shall raise me up, ‘I trust!. The underlined are examples of
[a] assonance
[b] paradox
[c] repetition
[d] rhyme
[e] sarcasm

17. The period of laughter or amusement in a tragic play is called
[a] comedy
[b] comic relief
[c] denouncement
[d] interlude
[e] suspense

18. The principal female character in a novel is called a/an
[a] actress
[b] clown
[c] hero
[d] heroine
[e] villain

19. A Poem telling of spending deeds of a hero is
[a] a ballad
[b] a lampoon
[c] an epic
[d] a parody
[e] a sonnet

20. The major features of a play are
[a] acts and scenes
[b] chapters and paragraphs
[c] characterization
[d] metres and rhythms
[e] stanza and verse

21. One of the main aim of a did active literary work is to
[a] laugh at the society
[b] make people laugh
[c] show man’s weakness
[d] teach a moral lesson

22. A poem which portrays a simple rural life of the common people is called
[a] a carol
[b] a lyric
[c] an epic
[d] an ode
[e] a pastoral

23. The expression ‘He is a living dead’ is an example of
[a] antithesis
[b] imagery
[c] oxymoron
[d] paradox
[e] personification

24. The counsel for the accused addressed the bench. The underlined is an example of
[a] a seat
[b] metaphor
[c] metonymy
[d] onomatopoeia
[e] oxymoron

25. A sonnet may be divided into an octave and a/an
[a] a couplet
[b] octave
[c] quatrain
[d] Sestet
[e] tercel

26. In drama, the clown
[a] creates confusion
[b] creates hatred
[c] creates humour
[d] generates horror
[e] identifies with the hero

27. Pick out the odd item
[a] ballad
[b] hyperbole
[c] metaphor
[d] pun
[e] simile

28. A protagonist who has a disastrous end is a
[a] comic character
[b] flat character
[c] round character
[d] tragedy
[e] tragic hero

29. Romantic poetry deals with
[a] beauty
[b] conquest
[c] kingdom
[d] marriage
[e] nature

30. The anxiety of the reader to know of the subsequent developments in a novel is known as
[a] conflict
[b] Fiction
[c] Love
[d] Surprise
[e] Suspense

2020 JAMB MOCK QUESTIONS AN ANSWERS COMMERCE
1. A partnership may be automatically dissolved due to the following factors except________
 A. Court verdict
 B. Joint decision
 C. Admission of new partners
 D. Bankruptcy of a partner
Correct Answer: Option C
2. One of the disadvantages of Sole Proprietorship is__________
 A. It requires small operations
 B. It involves small capital
 C. It lacks specialization
 D. Grants from government
Correct Answer: Option C

3. In the formation of a united liability company, the following documents are prepared except_______
 A. Memorandum of Association
 B. Article of Association
 C. Statement of Nominal Capita
 D. Prospectus
Correct Answer: Option D
4. The process of winding up or bringing a company to an end is________
 A. Dissolution
 B. Liquidation
 C. Integrating
 D. Merger
Correct Answer: Option B
5. Use the following information to answer this question.
The following is a summary of the asset and liabilities of Ojo trading company as at 31st December, 2018
Initial Capital     5000
Net Profit  1000
Furniture   2000
Equipment 2900
Debtors      100
Stock         1000
Bank 500
From the above, calculate Current assets
 A. 1600
 B. 1060
 C. 1500
 D. 600
Correct Answer: Option A
6. The following is a summary of the asset and liabilities of Ojo trading company as at 31st December, 2018
Initial Capital     5000
Net Profit  1000
Furniture   2000
Equipment 2900
Debtors      100
Stock         1000
Bank 500
From the above, calculate Fixed assets
 A. 6500
 B. 2000
 C. 4900
 D. 600
Correct Answer: Option C
7. The following is a summary of the asset and liabilities of Ojo trading company as at 31st December, 2018
Initial Capital     5000
Net Profit  1000
Furniture   2000
Equipment 2900
Debtors      100
Stock         1000
Bank 500
From the above, calculate Current liabilities
 A. 100
 B. 6000
 C. 600
 D. 3000
Correct Answer: Option C

8. In a law of contract, what is given in exchange for a promise to perform is_____
 A. offer
 B. acceptance
 C. warranty
 D. consideration
 Answer: Option D

9. In Nigeria, it is mandatory for all business enterprises to be registered with the________
 A. Government
 B. Corporate Affairs Commission
 C. Agent
 D. Enterprise
Correct Answer: Option B

10. All but one does not provide an Indirect Service?
 A. Custom Officers
 B. Family Doctors
 C. Civil Servants
 D. Law Makers
Correct Answer: Option A

11. Examples of Commercial occupation are all except___________
 A. Bankers
 B. Traders
 C. Insurers
 D. Goldsmith
Correct Answer: Option D
12. All but one is not an output devices?
 A. Joystick
 B. Monitor
 C. Plotter
 D. Print Answer
Correct Answer: Option A

 *OLANREWAJU VALENTINE: *Literature in ENGLISH*

1. When a writer deviates from the chronological arrangement of events in a literary piece, he uses ...
 A. Anadiplosis
 B. Anachrony
 C. Chrestomathy
 D. Anagnorisis
Correct Answer: Option B
Explanation
Sometimes, writers begin their works by for instance revealing an event at the last scene at the very beginning. Anachrony is the literary word used to describe this.
2. The literary term for conflict in literature is_________
 A. Agon
 B. Hubris
 C. Hamartia
 D. Anaphora
Correct Answer: Option A
Explanation
Agon refers to the struggle for supremacy either between two characters or as between man and a societal issue.

3
_______ is used to describe the situation where a character recognize his mistake
 A. Tragic flaw
 B. Hubris
 C. Denouement
 D. Anagnorisis
Correct Answer: Option D
Explanation
The point where a character recognises the mistakes which led to his downfall is termed Anagnorisis.
4. "Nightfall! Nightfall!! You are my mortal enemy". The dominant figure of speech above is a/an________
 A. Ode
 B. Apostrophe
 C. Allusion
 D. Metaphor
Correct Answer: Option B
EXPLANATION
Apostrophe is the correct answer. "Nightfall" is directly addressed as if it were a living being, this is the figurative quality of an Apostrophe. This should not be confused with Personification as Apostrophe is used to address an absent person as if present and a dead person or subject matter as if living.

5.  ________is used to describe the 'god of inspiration' in literature
 A. Muse
 B. Premiere
 C. Mood
 D. Deux Ex Machina
Correct Answer: Option A
EXPLANATION
The muse of a writer is the source of the inspiration for his writings. It is what spurs or drives a writer to reflect his thinking or realities in a literary piece.
6_____ is used to describe the predetermination of a future event in a literary piece
 A. Analepsis
 B. Prolepsis
 C. Interlude
 D. Fatalism
Correct Answer: Option B
Explanation
Prolepsis is the literary term for Foreshadowing, which unlike Analepsis (Flashback) is used to reveal a futuristic event at the present moment.
7. The theme that runs through Hallowell's Dining Table is that of________
 A. Conflict
 B. Brutality
 C. Poverty
 D. Loneliness
Correct Answer: Option B
Explanation
Brutality is the best answer. The poet with the usage of powerful imageries and symbols as 'gun' and 'wound' reveals that the subject matter of the poem is that of brutality or horrors of war and not mere conflict.

8.  Which one of the following does not relate to the tone in Diop's Vanity?
 A. Sarcasm
 B. Condemnation
 C. Rejuvenation
 D. Concern

Correct Answer: Option C
Explanation
Birago Diop's attitude in Vanity was that of condemnation, sarcasm and ridicule as well as concern for the need by Africans to celebrate their Ancestors and sustain their values.
9. Use the extract below to answer questions


Line 1: My heart leaps up when I behold
Line 2: A rainbow in the sky
Line 3: so was it when my life began
Line 4: so is it now
Line 5: so is it when I have grown
Line 6: the child is the father of the man.
The mood of the writer is that of _____?
 A. Elation
 B. Sarcasm
 C. Sorrow
 D. Anxiety
Correct Answer: Option D
Explanation
Although, the poet seems have a glimpse of hope at the very beginning, this was however, overtaken by the feeling of worry as to the challenges of maturity and growing older
10. Use the extract below to answer questions
Line 1: My heart leaps up when I behold
Line 2: A rainbow in the sky
Line 3: so was it when my life began
Line 4: so is it now
Line 5: so is it when I have grown
Line 6: the child is the father of the man.

The rhyme scheme of the poem is_________
 A. acbcca
 B. abccdc
 C. abcacc
 D. abacbc
Correct Answer: Option C
Explanation
abcacc is the best answer. A diligent tracing of the rhyme pattern in the excerpt above will result into the 'abcacc' scheme.
11. Use the extract below to answer questions

More Loading Keep Refreshing…………………………

Be the first to get our updates

Sign Up for Email Updates

RELATED POSTS:

0 Response to "MOCK QUESTION ON LITERATURE AND COMMERCE "

Post a comment